Alystair Donovan Xantes

1) Jméno a příjmení postavy: Alystair Donovan Xantes

2) Datum narození postavy: 1. 9. 1952

3) Původ: Čistokrevný

4) Frakce: Smrtijedi

5) Zaměstnání postavy: Realitní makléř v Godrikově dole + Profesionální závodník na koštěti

6) Popis postavy (min. 100 slov): S lehce opálenější pletí, která napovídá, že jeho rodové kořeny sahají mimo Anglii směrem ke Španělsku, jsou jeho největší chloubou husté tmavě hnědé vlasy. Ty by mu mohla kdejaká děvčica závidět. Věčně je nosí cíleně rozcuchané, dodává mu to na dojmu lehkovážného drzouna. A hlavně pak není takový rozdíl mezi tím než si před závodem nasadí helmu a když si ji potom sundá. Pořád rozcuchaný. Do společnosti k obleku si je ale upraví, to zas jo. Oči v barvě hořké čokolády orámované hustým obočím se jistě objevují ve snech nejedné fanynky a z jeho úsměvu jdou holky do kolen. Ne všechny pochopitelně, ale zájemkyň by měl určitě dost… Alystair je je muž mnoha tváří. Jeho osobnost není jednoduchá, ba naopak celkem komplikovaná. Ovlivnila ho rodinná výchova, prostředí profesionálního sportu a sláva s tím spojená a taky trauma ze ztráty milovaného bratra. Jak ho ale vidí většina lidí, tak je veselým, možná trochu, trošičku (trošičku víc) střeleným závodníkem s širokým okruhem přátel, aspoň mezi závodníky. Nosánek má trochu nahoru, ale tak jako zdravě vzhledem k titulu šampiona. Rád je středem pozornosti, ochotně dává rozhovory, podpisy a fotky fanouškům. Co je taky všem jasné – rád vyhrává a těžko nese prohru. Na trati i v životě a vlastně všude. S ním Člověče nezlob se ani Monopoly raději nehrajte. Na kameru nebo před diváky si zachová dekorum, ale že nerad a jen s těžkostí zaujímá spodní příčky je mu vidět ve tváři. Ono se to naštěstí neděje nijak často. Jistou drzost a pocit nadřazenosti si s sebou nese i do dalších aspektů svého života, kde se nemusí tajit vlastním názorem na Ministerstvo nebo Bystrozory. Nebýt hloupých pravidel, mohl být jeho bratr naživu. Aspoň je o tom přesvědčen. A hlavně nebýt té nepochopitelné potřeby chránit mudlovské krysy, vůbec se to nemuselo stát! Že umí být i starostlivý, laskavý a milující partner… o tom nejsou žádné veřejné důkazy.

7) Minulost postavy (min. 100 slov): Alystair je čistokrevný kouzelník, konec konců rod Xantes je významným členem kouzelnické společnosti a zároveň se netají jistým odstupem od mudlovského lidu. Nikdy, aspoň v rámci moderních dějin, vůči nim nebyli agresivní nebo vůbec otevřeně nenávistní, jen se s nimi tolik nebratříčkují a většinu času je prostě neberou na vědomí. Alystair vyrůstal převážně doma, spolu se svým mladším bratrem Barnabym měli domácí učitele, vychovatele a vůbec se o ně starali jako o šlechtu, kterou vlastně aspoň skrz majetek byli. Tak tomu bylo vždy do patnácti let mladého pána, kdy složil své zkoušky NKÚ a byl poslán na školu, aby se v posledních dvou letech studia profiloval a také aby nalezl známosti mezi novou generací.. Jenže mladý Alystair se nevydal po cestě magického práva nebo za podobně prestižním titulem. Fascinovala ho košťata a rychlost a všechno s tím spojené. Navíc tu byl nepochybný talent, kterého si všiml jeho učitel a podporoval ho v něm. V den své plnoletosti pak navzdory přání i vzteku otce podepsal první smlouvu se závodním klubem a bylo to. Začal na juniorských závodech, na klasifikace do první ligy ho trenér chtěl poslat až na jistotu. Alystair na to měl trochu jiný názor, ale smlouvu podepsal na pět let, tak si ho mohl jen myslet. A nemyslete si, otec s ním sice slova nepromluvil, ale nevyhodil ho z domu ani ho nevydědil, to se u Xantesů nenosilo. A popravdě i potají sledoval jeho postup a ve své kanceláři měl schované desky tajné hrdosti, kam si ukládal každý Alystairův úspěch, ale o tom jeho nejstarší syn neví a dokud bude starý Xantes živ, tak se to ani nedozví. Bylo to na silvestra, Alystairovi bylo dvacet dva a Barnaby akorát ten rok dospěl. Starší bratr ho vzal do společnosti, možná trochu méně vybrané, než na co byl bráška z domu a ze studií zvyklý, ale rozhodně zábavnější. Po ohňostroji a veselých přípitcích a radovánkách s přítomnými děvčaty byl čas se vrátit domů. 1. 1. a mohlo být tak půl páté nad ránem. Byli sice přiopití, ale ne bezohlední. Ne neopatrní. Stejně to bylo k ničemu. Z jiného večírku se vracela banda mudlů. Autem. A ani ti nebyli střízliví. Alystairovi se auto vyhnulo, ale Barnaby takové štěstí neměl. Byl to hrozivý pohled. Jak takové ty nehody, jejichž obrázky vám v televizi rozpixelují, jak moc strašlivé to je. Mladíka to strhlo a auto i s ním narazilo v plné rychlosti do výlohy obchodního domu. Mladý Alystair v první chvíli z šoku třeštil oči a v další a už pospíchal za bratrem, který byl v bezvědomí, z kterého se pak už nikdy neprobral.. V Alystairovi bublal vztek z vlastní bezmoci toho osudového novoročního rána. Kdyby se s mudlovskou špínou nezacházelo jako v rukavičkách, mohla včasná kouzla pomoci. Nemuselo k tomu vůbec dojít nebo by aspoň šlo Barnabyho zachránit. Jeho vztek a nenávist ho přivedla ke Smrtijedům.
 
8) Další info (cokoli se jinam nehodilo, nepovinné): Černé magii se Aly věnoval už během studia, i když více teoreticky, než je tomu nyní. Dělá ty nejlepší fluffy lívance na světě.
 
9) Faceclaim: Carlos Sainz Jr.